Bröstförminskning

Beskrivning 

Tar bort fett, körtelvävnad och hud från brösten, vilket gör dem mindre och fastare, lättare och starkare. Bröstförminskning kan också minska storleken på den mörkare huden runt bröstvårtan. Målet med detta ingrepp är att ge patienten mindre bröst som är i proportion till resten av hennes kropp. Bröstförminskning brukar utföras för att ge fysisk lättnad jämfört kosmetiska förbättringar. 

Ingreppets längd

2-4 timmar.

Biverkningar 

Eventuella blödningar, infektioner eller reaktioner på anestesin. Vissa patienter utvecklar små sår runt bröstvårtorna efter ingreppet, men kan behandlas med antibiotika kräm. 

Återhämtning 

Det kan ta 6 månader till ett år för brösten att avgöra i sin nya form, svullnad och blåmärken försvinner under de första veckorna. Värk kan vara i ett par veckor. Bör undvika att tyngre ansträngning, i synnerhet lyft, de första 3 till 4 veckorna. Tillbaka till arbetet (om inte alltför ansträngande) och sociala aktiviteter: ca 2 veckor.

Risker 

Märkbara, bestående ärr ( dålig läkning och bredare ärr är vanligare bland rökare ). Ojämn storlek på brösten, ojämnt placerade bröstvårtor och eventuell förlust av känsla i bröstvårtorna eller bröst. Eftersom bröstförminskningen tar bort de flesta av mjölkgångarna som leder fram till bröstvårtorna, kan framtida amning vara problematisk.

Resultat 

Permanent, känslig för hormonella förändringar, viktförändringar och graviditet. 

Teknik 

Även om tekniken varierar, är det vanligaste sättet ett ankarformat snitt runt bröstvårtan som sträcker sig nedåt och följer den naturliga kurvan under bröstet. När kirurgen avlägsnar överskottet av körtelvävnad, fett och hud, flyttar bröstvårtan och huden runt vårt gården till sin nya position, förs huden samman för att forma den nya konturen av bröstet.