Bröstlyft

Beskrivning 

Bröstens form och utseende förändras med tiden. Faktorer som amning, viktnedgång, försämrad elasticitet i huden etc. bidrar till att brösten förlorar sin ursprungliga fasthet och form.Överflödig hud tas bort kirurgiskt för att höja bröstvårtan och dra åt bröstvävnaden med hjälp av ett bröstlyft, eller mastopexi, som det också kallas. Bröstlyft lyfter upp och formar hängande bröst till att bli fastare, vilket ger bysten ett ungdomligare utseende.I samband med ett bröstlyft förminskas ofta även vårtgårdens storlek. Dessutom flyttas vårtgården upp vilket ytterligare bidrar till en mer estetiskt tilltalande och förnyad byst. Mjölkgångarnas och bröstvårtornas funktion berörs oftast inte vilket därmed gör det fullt möjligt för patienten att amma efter ett bröstlyft. Men amningsförmågan kan påverkas vid stor byst. Rådgör dock med din kirurg avseende detta före ingreppet.

Ingreppets längd

1-4 timmar.

Biverkningar 

Blödning (hematom) infektion, dålig läkning av snitt och förändringar i bröstvårtan eller bröst känslan, som kan vara tillfällig eller permanent, svullnad, värk och blåmärken. Svårt att röra sig första dagarna.

Återhämtning 

Tillbaka till arbetet: 1 vecka eller mer och ansträngande aktivitet: 1 månadEfter ditt bröstlyft kommer kirurgtejp eller bandage att tillämpas på snittet. Du måste använda en elastisk binda eller stöd BH för att minska svullnaden och stödja dina bröst när de läker.

Risker 

Ogynnsamma ärrbildningar runt vårtgård och potential partier eller total förlust av känselbortfall. Narkosrisker, bröstkonturen kan bli ojämn, vätskeansamling och överdriven fasthet av brösten, missfärgning av huden, och bestående pigment förändringar. Alla dessa mycket ovanliga. 

Resultat 

Varaktig. Finare bröst och bättre själv känsla.. Blekning av ärr: tar flera månader, eller till 1 år.

Teknik 

Kirurgen väljer teknik beroende hur omfattande bröst hänget och mängden hudöverskott, bröstens form och storlek. Snittmönstret varierar beroende på graden av överflödig hud och storlek. Det läggs runt vårtgården och vertikalt ned från vårtgården och under bröstets naturliga veck, för att dölja ärr så mycket som möjligt. Kirurgen väljer ofta ett ankarformat snitt som följer den naturliga formen av bröstet. I samband med bröstlyft görs bröstimplantat för ökad fasthet och storlek. Råd gör alltid med din kirurg, för att ta reda på dina förutsättningar.