Hårtransplantation

Beskrivning 

Hårtransplantationer kan förbättra livet för många män och kvinnor som känner sig generade och frustrerade av hel eller partiell skallighet, eller tunnare hår. Faktorer som leder till håravfall är åldrande, ärftlighet, kemiska påfrestningar som blekning, stress och vissa svåra invärtes medicinska sjukdomar. Hormonbalansen har den största inverkan på håravfall, såsom överkänslighet mot testosteron ( hos män ). Detta kosmetiska ingrepp återställer hår till hårbotten genom kirurgi.

Ingreppets längd

4-8 timmar, beroende på mängden vid behandlingstillfället.

Biverkningar 

Huvudvärk på grund av manipulation av hårbotten. Skorpbildning, minimal blödning, känselbortfall eller ömhet, svullnad runt pannan och ögonen. Milda till måttliga besvär kan kontrolleras med medicin (sällsynt).

Återhämtning 

Tillbaka till arbete: 1-7 dagar beroende av metod.
Ansträngande motion bör undvikas i flera veckor.
Schamponering av håret kan återupptas efter 4 dagar.
Följ nog rekommendationerna efter ingrepp.

Risker 

Ärrbildning, permanent känselbortfall i donationsområdet och infektioner (sällsynta). 

Resultat 

Permanent påtaglig förbättrad hårväxt flera månader efter operationen. Slutresultatet kommer efter ca 6 månader. För optimalt resultat kan mer än en behandling krävas. Kan bero på:
1. Området på hårbotten som ska behandlas.
2. Antal och storleken av transplantat som används.
3. Densitet som patienten önskar.
4. Den enskilda patientens förutsättningar, t ex grova hår kommer att ge ett tätare resultat än fint hår. Uppskattningen av antalet transplantat diskuteras i samråd med din kirurg.

Teknik 

Finns olika metoder: Den vanligaste Strip eller (FUT som den också kallas). Hårtransplantation flyttar hårsäckar från givareplatsen till det berörda området i hårbotten. Oftast flyttar man patientens eget hår från bakhuvudet till det målområdet. Enskilda delar av hår avlägsnas från en bit av hårbotten med hjälp av ett förstoringsglas och skalpell. Nackdelen med denna teknik är ärr i donationsområdet i nacken som dock normalt döljs av det egna nedåt fallande nackhåret. Fördelen är att det är en mycket säker metod som ger ett evigt växande naturlig utväxt med eget hår. 
FUE är mikrokirurgi utan skalpell och stygn. Med hjälp av specialinstrument skapas millimeter stora snitt eller hål i behandlingsområdet där det nya transplantatet sätts in mycket noggrant. Donationsområdet ( det område där håren tas ut ) rakas och bedövas i behandlingsområdet. Nackdelen är att operationen är tidskrävande och som kräver stor noggrannhet. Fördelarna är att ingen narkos behövs, ingen ärrbildning samt snabbare återhämtning.